NASZE PRODUKTY

W naszej  kuchni wykorzystujemy świeże, naturalne, najwyższej jakości produkty, pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, sprowadzane z Włoch.  

 

Większość z nich posiada unijny certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia P.D.O. (Protected Designation of Origin).We Włoszech certyfikat ten oznaczany jest D.O.P (Denominazione di Origine Protetta). 

 

D.O.P oznacza, że produkt jest oryginalny i wyprodukowany zgodnie z jego recepturą.

 

Oznaczenie D.O.P. powstało, by chronić i promować lokalne produkty, docenić ich wyjątkowy smak i wspierać producentów w walce z podrabianiem ich produktów.

 

Jest przyznawane produktom, których nazwa odwołuje się do terytorium, na którym produkowany jest produkt. Zazwyczaj jest to nazwa regionu, krainy geograficznej lub miasta. 

 

Oznaczenie D.O.P. jest gwarancją, że produkt faktycznie powstał na danym terytorium, a przy produkcji wykorzystano warunki klimatyczne i tradycje rolnicze regionu, z którego pochodzi.

DOP - Denominazione di Origine Protetta (produkt posiadający Certyfikat Chronionego Miejsca Pochodzenia)

Włoska klasyfikacja Pomodoro S. Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino

POMIDORY SAN MARZANO D.O.P.

 

 

Pomidory San Marzano to wyjątkowa i delikatna, gruntowa odmiana pomidorów, rosnących w Kampanii, u stóp Wezuwiusza, gdyż wymaga specjalnej gleby pochodzenia wulkanicznego. 

Charakteryzuje się rzadko spotykanym, wydłużonym kształtem i intensywnym czerwonym kolorem. Pomidory te mają wyjątkowo mało pestek, przez co ich miąższ jest jędrny i zbity. Twarda skórka jest przed obróbką obowiązkowo obierana. Posiadają niezwykle trwały aromat, który utrzymuje się przez bardzo długi czas, nawet po przetworzeniu. 

Wielu szefów kuchni uważa je za najlepszą odmianę pomidorów na świecie. Same w sobie są tak doskonałe, że do przyrządzenia sosu do pizzy neapolitańskiej dodaje się jedynie odrobinę soli. 

 

Pomidory San Marzano DOP to król wśród pomidorów. Nazwa odmiany pochodzi od nazwy miasta San Marzano sul Sarno, leżącego w regionie Kampania, w połowie drogi między Salerno i Neapolem. Według zapisów historycznych, odmiana San Marzano pojawiła się na terenie Włoch w roku 1770, kiedy to wicekról Peru podarował nasiona tych pomidorów ówczesnemu królowi Neapolu. Zasiane na obszarze obecnego miasta San Marzano sul Sarno, na żyznych terenach wulkanicznych Wezuwiusza, w ciepłym łagodnym klimacie nadmorskim, znalazły znakomite warunki do rozwoju.  Dodatkową ich zaletą jest fakt, iż podczas obróbki przemysłowej nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Powstają z nich doskonałe pelati o najwyższej jakości i niezrównanym smaku.

  POCHODZENIE: Kampania, Włochy

  PRODUCENT: Agriconserve Rega

  CERTYFIKATY:

Piu Pizzeria & Spaghetteria

ul. Ząbkowska 23/25, 03-736 Warszawa

tel. +48 604 220 346, email: restauracjapiu@gmail.com